Stichting Spelend Wijs
 
Verantwoordelijk leren zijn, spelen en vertellen

Kinderopera Settela

Doneer  via Voor de Kunst tot 11 mei!

https://www.voordekunst.nl/projecten/7860-kinderopera-settela

Of maak uw bijdrage over op onze bankrekening NL 14 SNSB 0773 2488 89 , t.n.v. Stichting Spelend Wijs

Voor en door kinderen

'Settela' is een operaproject voor en door kinderen, waarin kinderen niet alleen leren door te luisteren en te kijken, maar ook door mee te doen. Professionele musici komen op school om de voorstelling samen voor te bereiden en samen uit te voeren.

Settela

'Settela' is een verhaal over een onschuldig Sinti meisje, dat vermoord is omdat ze niet mocht zijn wie ze was. Een verhaal over de muziek zelf, en over vergeten, onuitgesproken namen.Tijdens de voorstelling brengen kinderen Settela tot leven, in hun kinderlijke nieuwsgierigheid, hun eenvoudige vioolspel, kinderspel en liefde voor hun leraar.

Missie

De makers willen een sobere, integere voorstelling maken van en voor kinderen zoals ze zijn: nieuwsgierig, spelend en onbevangen, met of zonder muzikaal talent. Een voorstelling die niet zonder kinderen kan, en gespeeld wordt in hun eigen leefomgeving van school, muziekschool of BSO. Door kinderen te leren waartoe mensen instaat zijn als zij anderen uitsluiten, willen de makers kinderen stimuleren om over het onderwerp na te denken en een keuze te maken. Een keuze om het zelf anders te doen. Een keuze voor het leven.

De makers

Het realiseren van een kinderopera of muzikale vertelling over het meisje Settela is een lang gekoesterde wens van initiatiefnemer en vioolleraar José Christ. Door zijn gratis lessen voor kinderen in achterstandsposities, zoals kinderen van asielzoekers, is hij de noodzaak in gaan zien om het in onze maatschappij op te nemen voor kinderen die uitgesloten dreigen te worden vanwege hun identiteit. Zijn motto is de oude Joodse wijsheid: 'Wie een kind redt, redt de wereld.

Librettist Gesineke Veerman, is ervan overtuigd dat het op een aansprekende manier vertellen van het waar gebeurde verhaal van gewone kinderen uit de Holocaust kinderen van nu gevoelig kan maken voor het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en dat van anderen

Being a composer-performer, Verena Barie is searching for interactive audience performances. "Telling stories through music", she believes, is best suited to involve performers and audience alike in an opera with social educative character. Being german, she believes in the importance of telling stories like Settela´s, as the fate of the Holocaust victims shall not be forgotten and serve as a warning to not repeat the cruelties of the past. Creating a musical story by children performed for children seems the perfect way to bring the at first sight scary message to a place of understanding and empathy for today´s society.

Frieda Gustavs, componiste en zangeres, ziet dit project als een grote kans om een ondenkbaar verhaal uit de geschiedenis op te nemen in de kunst van het heden. Gebeurtenissen uit het verleden zijn aanleiding voor het samenbrengen van kinderen, om een eeuw later zorgeloos te acteren en te zingen. Het is ons vreugdevol verzet tegen de machteloosheid tegenover oorlogsgeweld - toen en nu....